7 Kasım 2008 Cuma

Kaplıcaların suyu soğuyor, tartışma ısınıyor
Mecit Muş’tan Yozgat gündemini sarsacak sorular

MHP Sarıkaya Belediye Başkan Adayı Mecit Muş, jeotermal ısıtma konusunda Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’e ağır suçlamalarda bulunarak, çarpıcı açıklamalarda bulundu.

Başkan Erbir’in, ilçede Jeotermal ısıtma işlerini yürüten “Sarıkaya Jeotermal Isıtma Yatırım ve İşletme A.Ş.”nin maaşlı “Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı” olduğunu hatırlatan Muş, Erbir’in şirketten maaş almasının yasal olduğunu; ancak Erbir’in bazı uygulamalarıyla şirketin haksız kazanç temin etmesine sebep olup halkı soydurduğunu iddia etti. Sarıkaya’da açılan kuyuların debi ve ısıtma raporlarının, jeotermal ısıtma şirketine hizmet veren bir jeolog tarafından hazırlandığına da dikkat çeken Mecit Muş, bu raporların MTA’dan bir heyete hazırlatılmasını istedi.

Konuşmasında TOKİ konutlarında yaşanan sorunlara da değinen Muş, Belediye Başkanı Erbir’i, yapılan isale hattı için vatandaştan maliyetinin 2 katı bir meblâğ alarak, şirkete haksız kazanç sağlamakla suçladı.

***

MHP Sarıkaya Belediye Başkan Adayı Mecit Muş, yeraltından çıkan sıcak suların ev ve işyerlerinin ısıtılmasında kullanılmasının perde arkasına dair çarpıcı açıklamalarda bulundu. Bu gün Sarıkaya Düğün Salonu’nda bir basın toplantısı düzenleyen Mecit Muş, jeotermal ısıtma konusunda gündemi sarsacak açıklamalar yaptı.

Muş’a MHP’den üst düzey destek

Mecit Muş’un basın toplantısına, MHP Genel Başkan Yardımcısı Mehmet Ekici, MHP İl Başkanı M. Ali Çakır, MHP İlçe Başkanı Hacı Nuri Atmaca, İlçe Başkan Yardımcısı Avukat Ömer Açıkel, Ocak Başkanı Özkan Şimşeker, MHP İlçe Kadın Kolları Başkanı Suna Dinç ve Erciyes Üniversitesi Öğretim Üyesi Prof. Dr. Mustafa İlbaş da katıldı.

Basın toplantısında tıklım tıklım dolan Sarıkaya Düğün Salonu’nunda, bayan izleyicilerin çokluğu da dikkat çekti. Mecit Muş’un konuşması sık sık alkışlarla kesildi. Basın toplantısı sırasında partililer zaman zaman “Başkan Mecit Muş” şeklinde slogan attılar.

Şirkete siyasî destek mi var?

Mecit Muş, basın toplantısında, Sarıkaya’da açılan her jeotermal kuyunun jeotermal ısıtma yapacak olan şirkete verilmesine tepki gösterdi. Muş, “Bunun arkasında bir siyasî güç var mıdır? Eğer varsa, bu siyasî gücün kim ya da kimler olduğu Sarıkaya halkına açıklanmalıdır” dedi.

Raporu hazırlayan jeolog şirkete çalışıyor

Sarıkaya’da açılan kuyuların debi ve ısıtma raporlarının, jeotermal ısıtma şirketine hizmet veren bir jeolog tarafından hazırlandığına dikkat çeken Mecit Muş, “Yetkililerin derhal MTA’dan jeolog heyeti isteyerek, inandırıcı ve gerçekçi bir rapor hazırlatıp, bu rapor sonuçlarını Sarıkaya halkı ile paylaşmaları gerektiğine inanıyorum” dedi.

Sarıkaya’nın, kaplıcalar sayesinde ilçe olduğunun altını çizen Muş, bu kaplıcaların çevre ilçe ve illere de hizmet verdiğine dikkat çekti. Muş, “Sarıkaya Kaplıcaları’nın bir şirketin keyfî kullanımına terk edilmesi Sarıkaya’ya ihanettir” diye konuştu.

Sorumlu bizzat belediye başkanı Erbir’dir

Bu konuda yapılan hatalardan dolayı Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’i de suçlayan Muş, şunları söyledi:

“Neden bu şirkete 4 kuyu tahsis edilmiş olmasına rağmen ve bu kuyuların kapasitesini tam olarak kullanmadan, son açılan kuyu da bu şirkete verilmiştir? Burada belediye başkanının sorumluluğu yok mudur? İlçe halkına karşı sorumluluğu olan bizzat belediye başkanıdır. Jeotermal ısıtma yapacak olan şirket yetkilileri, elindeki kuyuları kullanmadan yeni açılan 5 no.’lu kuyuyu kendi şirketlerine tahsis ettirmede neden aceleci davranmışlardır?”

Şirketi koruyup kollamanın sebebi ne?

Mecit Muş, Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’e, bugüne kadar şirketin bozduğu yolları şirketin mi, Belediye’nin mi yaptırdığını sordu. Bozulan yolların bedelini şirketten aldıysa, alındı makbuzunu ibraz etmesini de isteyen Muş, “Aksi halde, belediyeyi zarara sokmuş olmuyor musun?” diye sordu.

Başkan Erbir’in, ilçede Jeotermal ısıtma işlerini yürüten “Sarıkaya Jeotermal Isıtma Yatırım ve İşletme A.Ş.”nin maaşlı “Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı” olduğunu hatırlatan Muş, Erbir’in şirketten maaş almasının yasal olduğunu; ancak Erbir’in bazı uygulamalarıyla şirketin haksız kazanç temin etmesine sebep olup halkı soydurduğunu iddia etti. Muş, şöyle konuştu:

“Aldığın ücereti sormuyorum; ancak, şirketi kollayıcı, koruyucu tavır ve uygulamalarınız anlaşılır gibi değildir. Bunun sebebi, Sarıkaya halkının merak konusu olmuştur. TOKİ’de olduğu gibi, destekleriniz devam mı edecek?”

Şirkete destek verip halkı soyduruyorsun

Mevcut uygulama ile Sarıkaya halkının mağdur edildiğini ileri süren Muş, vatandaştan alınan hat parasının “halkı soydurmak” olduğunu söyledi.

Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’e, “Binaların ısıtma tesisatının döşenmesinde, ilgili şirketin tekel oluşturmasına neden göz yumup sessiz kalıyorsun?” diye soran Muş, “Çok yüksek bir fiyatla hat çekme parası alınırken, Belediye Başkanı olarak halkı mı destekliyorsun, şirketi mi destekliyorsun? İddia ediyorum, şirketi destekliyorsun” diye konuştu. Muş, Erbir’e, bu desteğin sebebini de sordu.

Dedeman, yatırımdan neden vazgeçti?

Mevcut kuyuların tam kapasite ile çalışması hâlinde, Sarıkaya’daki termal tesislere su kalmayabileceğine işaret eden Muş, şöyle konuştu:

“Su yetmeyecekse, tesisler suyu nasıl ve nereden alarak hizmet vereceklerdir? Yeni bir termal tesis yatırımcısı geldiğinde, su ihtiyacı nasıl ve nereden karşılanacaktır?”

Belediye Başkanı Erbir’in, 2004 yılında Dedeman’ın Sarıkaya’ya yatırım yapacağını söylediğini ve halkı buna inandırdığını hatırlatan Muş, “Bu yatırımcı acaba neden gelmedi? Yatırımcıyı caydırıcı unsur acaba su sıkıntısı mı oldu” diye sordu.

TOKİ’den şirkete haksız kazanç

Konuşmasında TOKİ konutlarında yaşanan sorunlara da değinen Muş, Belediye Başkanı Erbir’i, yapılan isale hattı için vatandaştan maliyetinin 2 katı bir meblâğ alarak, şirkete haksız kazanç sağlamakla suçladı.

Jeotermal ısıtmaya karşı değiliz, önceliğimiz termal tesisler

Konuşmasının sonunda, jeotermal ısıtmaya karşı olmadıklarının altını çizen Muş, “Ancak, önceliklerimiz farklıdır. Bizim için birinci öncelik, hamamların, mevcut kaplıca tesislerinin su ihtiyacıdır. Bu temin edildikten ve gelecek muhtemel yatırımcılara su tahsis edildikten sonra, su kalırsa, ısınmada da onu kullanırız. Biz kömürle de ısınırız, gerekirse doğalgaz da getirterek onunla ısıtma yaparız; yeter ki, hamamlarımızın suyu kurumasın” diye konuştu.

Atmaca: Seçim çalışmalarımız resmen başlamış oldu

MHP İlçe Başkanı Hacı Nuri Atmaca da yaptığı konuşmada, Mecit Muş’un Belediye Başkan Adaylığına MHP teşkilâtı tarafından tam bir mutabakatla karar verildiğini, diğer aday adaylarının da ona destek verdiğini dile getirdi. Muş’un 10 yıllık başarılı bir Belediye Başkanlığı olduğunu hatırlatan Atmaca, “Allah’a şükür, mazisinde utanılacak ve yüzümüzü yere indirecek hiçbir şaibesi bulunmamaktadır” dedi. Atmaca, Mahallî İdareler için seçim çalışmalarını bu basın toplantısıyla birlikte resmen başlatmış olduklarını duyurdu.