2 Kasım 2008 Pazar

Jeotermalde ‘görevi ihmal’ mi var?

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde yaşanan jeotermal tartışması giderek büyüyor. Yeraltından çıkan sıcak suların ev ve işyerlerinin ısıtılmasında kullanılması sonucunda, kaplıca sularının soğumaya ve niteliğini kaybetmeye başladığını ileri süren kaplıca işletmecileri, şikâyetlerini Yozgat milletvekillerine de aktardılar.

Sarıkaya Jeotermal Isıtma Yatırım ve İşletme A.Ş. hakkındaki bazı iddialar da, tartışmaların boyutunun büyüyeceğinin bir göstergesi olarak değerlendiriliyor. Sarıkaya’nın eski belediye başkanı ve MHP’den belediye başkan adayı Mecit Muş, 7 Kasım Cuma günü bu konuda bir basın toplantısı düzenleyecek.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde son haftalarda gündeme gelen jeotermal ısıtma sistemi konusundaki tartışmalar, sadece Sarıkaya’nın değil, kaplıca turizmine bel bağlamış olan Yozgat’ın geneli açısından da önem taşıyan bir tehlikenin ortaya çıkmasına sebep oldu.

Sarıkaya’daki kaplıca işletmecilerinin iddiasına göre, yeraltından çıkan sıcak suların, ev ve işyerlerinin ısıtmasında kullanılması sonucunda, kaplıcaların suyu soğumaya ve nitelikleri değişmeye başladı.

Bu durumdan ciddi bir endişe duyan kaplıca işletmecileri, şikâyetlerini Yozgat milletvekillerine de aktardılar. Cumartesi günü yapılan AK Parti Sarıkaya İlçe Kongresi için Cuma günü ilçeye gelen milletvekillerini gece kaplıcaya götüren işletmeciler, sulardaki soğumayı milletvekillerine de gösterdiler. Sulardaki değişime bizzat şahitlik eden Yozgat Milletvekilleri Mehmet Çiçek ve Abdülkadir Akgül’ün, yaşanan sıkıntıyı çözmek için çalışma yapacaklarına dair işletmecilere söz verdikleri öğrenildi.

Ancak, jeotermal ısıtma sistemi konusunda yaşanan rahatsızlık sadece bu boyutundan ibaret değil.

Sorgun ve Boğazlıyan ilçelerine doğalgaz götürüldüğü halde, bu ilçelerin arasındaki Sarıkaya’ya doğalgaz verilmeyişi, jeotermal enerjinin bir rant kaynağı hâline getirildiği iddialarının ortaya atılmasına sebep oldu.

MHP Sarıkaya Belediye Başkan Adayı Mecit Muş’un, 7 Kasım Cuma günü bir basın toplantısı düzenleyerek, jeotermal enerji konusunda yaşanan sıkıntı hakkında görüşlerini dile getireceği bildirildi.