13 Kasım 2008 Perşembe

Bu ne biçim anket?!.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde yayınlanan Sarıkaya gazetesinin web sitesindeki seçim anketi, tutarsızlıkları sebebiyle tepkilere sebep oluyor. Sarıkaya gazetesinin daha önce yayınladığı seçim anketi de tepkiyle karşılanmış, gazete o anketi yayından kaldırmıştı.

www.sarikayagazetesi.com/tr/ adresinden yayın yapan sitede başlatılan ankette okuyuculara “Bu dönem en iyi hizmet sunan belediye başkanı sizce kim?” sorusu yöneltiliyor. Anketin seçeneklerinde de, Yozgat Belediye Başkanı Yusuf Başer’in isminin yanı sıra, Yozgat’ın bütün ilçe belediye başkanlarının isimleri sıralanıyor.

Sarıkaya Gazetesi’nin anketini “anket” olmaktan çıkaran tutarsızlıklar, şu soruları gündeme getiriyor:


Anketin tutarsızlıkları

- Herhangi bir ilçede yaşayan bir vatandaş, anket sorusunu sağlıklı bir şekilde cevaplayabilmek için, diğer ilçelerdeki belediyelerin çalışmalarını nasıl takip edecek? Meselâ, Sarıkaya ilçesinde yaşayan bir vatandaş, diğer ilçelerden herhangi birisinin belediye başkanının iyi çalışıp çalışmadığına, başarılı olup olmadığına nasıl karar verecek?

- Her ilçenin coğrafî, sosyal ve ekonomik şartları diğerinden farklı olduğuna göre, bir ilçenin belediye hizmetlerini diğer ilçelerle kıyaslarken, hangi ölçüler esas alınacak?

- Yaklaşan Mahallî İdareler Seçimleri’nde oy kullanacak olan vatandaşlar, öncelikle kendi yaşadıkları ilçenin belediye hizmetleriyle ilgileneceklerine göre, belediyeleri birbirleriyle kıyaslamanın kime ne faydası olacak?

- Anket sonucunda, herhangi bir belediye başkanının en fazla oyu alarak birinci seçilmesi ne anlama gelecek? Bir ilçe belediye başkanının anket birinciliği, diğer ilçelerde yaşayan vatandaşlarımıza seçimler açısından nasıl bir katkıda bulunacak? Bu sonuç, diğer ilçelerde oy kullanacak olan seçmenlere ne kazandıracak, onları hangi boyutuyla ilgilendirecek?

Sarıkaya gazetesi, anket komedisinden vazgeçmiyor

Sarıkaya gazetesi, 10 Ekim 2008 tarihinde de tutarsızlıklarla dolu bir anket düzenlemiş, tepkiler üzerine de yayından kaldırmıştı.

Sarıkaya gazetesi, henüz aday adaylarının bile açıklanmadığı günlerde düzenlediği o ankette okuyucularına “Sizce belediye başkanı kim olmalı?” sorusunu yöneltmişti. Anketin seçenekleri arasında yer alan isimler de gazete tarafından ve kendilerinin müsadesi alınmadan sıralanmıştı.

Adı bu anketin listesinde yer alan eski belediye başkanlarından Mehmet Sanal, “Zaruri Açıklama” başlıklı bir yazı kaleme almış, seçimlerde aday olmayacağını ve adının ankete kendisinin bilgisi dışında konduğunu belirterek, ankete tepki göstermişti. Sanal’ın bu yazısı, 22 Ekim 2008 tarihinde Sarıkaya gazetesinin web sitesinde yayınlanmıştı.

Anketlerin bilimsel metodlarla hazırlanması gerektiği, eksik bilgilerle hazırlanan anketlerden de isabetli ve tutarlı sonuçlar alınamayacağı belirtiliyor.