29 Ekim 2008 Çarşamba

Sarıkaya’da öğretmenlere promosyon müjdesi

Sarıkaya İlçe Milli Eğitim Müdürü Mustafa Demir, öğretmen maaşlarının banka promosyonunun, kesinti yapılmaksızın tamamının öğretmenlere ödeneceğini bildirdi.


İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü’nün okullara gönderdiği 28 Ekim tarihli bilgilendirme yazısında, oluşturulan komisyonun “tüm tutarın personel hesabına aktarılması” talebinin uygun görüldüğü kaydedildi.

Daha önce promosyondan kesinti yapma eğilimi taşıyan Komisyonun bu eğiliminden vazgeçmesinde, öğretmenlerin rahatsızlıklarını iletmesinin yanı sıra, bu talebin sendika temsilcileri tarafından ısrarla savunulmasının da büyük rol oynadığı belirtiliyor.

Konu hakkında görüşlerine başvurduğumuz sendika temsilcileri, komisyonun yeni kararının bir lütuf gibi yansıtılmaması gerektiğini belirterek, “Sadece öğretmenlerin hakları gasbedilmemiştir. Bir yanlışlık düzeltilmiştir. Yapılan budur, olması gereken yapılmıştır. Karardan memnunuz” dediler.

Promosyon uygulaması nedir?

Kamu görevlilerinin maaşları, bankalar vasıtasıyla ödeniyor. Bu amaçla bankalara yatırılan yüklü miktarda para, banka tarafından işletildiği için, banka için bir avantaja dönüşüyor. Maaşların yatırıldığı banka da, bankacılık hizmetleri için kendilerinin tercih edilmiş olmasına karşılık, yatırılan paraya ilâve olarak “promosyon” adı altında ayrı bir ödeme yapıyor. Bankanın bu promosyonu da, maaşlarına ilâve olarak memurlara ödeniyor.

Ancak kamu kurumları, oluşturacakları bir komisyonla bu promosyonun bir kısmının personele ödenmeyip kuruma bırakılması kararı alabiliyor. Fakat, 20 Temmuz 2007 tarihli Resmi Gazete’de yayınlanan 26588 sayılı Başbakanlık Genelgesi’ne göre, kuruma bırakılacak miktarın oranı % 30’u geçemiyor. Komisyon, promosyonun tamamının personele ödenmesine de karar verebiliyor.