2 Ağustos 2009 Pazar

Sarıkaya’dan Sorgun’a Çin malı eleştirisi

Yozgat'ın Sarıkaya ilçesindeki Yeni Sanayi Sitesi'nde oto tamirciliği yapan esnaf, ilçedeki müşterilerin “daha ucuz” olduğu gerekçesiyle Sorgun'a gitmelerinden şikâyetçi.

Sarıkaya esnafı, Sorgun'da satılan parçaların Çin malı olduğu için ucuz olduğunu ileri sürüyor ve Sorgun esnafını müşteriyi yanıltmakla suçluyor. Sarıkaya Sanayi Sitesi Başkanı Cengiz Yazır ise, müşterilerin esnafa olan borcunu ödeyemedikleri için Sorgun'a gitmek zorunda kaldıklarını söylüyor.

Sarıkaya'da yayınlanan “Yöre Haber” gazetesinin internet sitesinde yayınlanan “Sanayi gelecekten umutlu” başlıklı habere göre, Yeni Sanayi Sitesi'nde oto yedek parçaları satan esnaf, ilçedeki müşterilerin “daha ucuz” olduğu gerekçesiyle Sorgun'dan alışveriş yapmasından şikâyetçi.

Esnaflardan Bünyamin Koçak, ilçe halkının “Parçalar Sorgun'da daha ucuz” iddiasına tepkili. Sorgun ilçesindeki esnafı “çakma parça” satmakla suçlayan Koçak, “Vatandaş Sorgun'a gidiyor, Çin malı yan sanayi ürününü ucuza alıyor, sonra da Sorgun ucuz diyor” diye sitem etti. Koçak, şunları söyledi:

Sorgun esnafı Çin malı satıyor, bozulunca da kullanıcıyı suçluyor

“Vatandaş buradan Sorgun'a gidiyor; aracının amortisörü bozuk, yenisini alması lâzım. Sorgun esnafı, biliyor dışarıdan geldiğini, hemen çakma Çin malını alıyor, tamirci de orijinalinin yarı fiyatına takıyor. Vatandaş ise buna aldanıp yanındaki birkaç kişiyi de götürüyor. Sonra aradan 6 ay geçiyor, amortisör bozuluyor. Sorgun'a satıcının yanına gidiyor. Satıcı, 'sen çok badala düşmüşsün, yollarınız da bozuk' veya başka bahane ileri sürüp parçayı değiştirmiyor.

Kariyerimi çizdirmem

Ama bana geliyor vatandaş, “Bünyamin Usta, amortisör bozuldu, yenisini takar mısın?” Mecburen orijinalini takıyorum çünkü bir adım var benim. Esnaf olarak kariyerimiz var. Taktığımız parça bir yıl garantili, fiyat farkı bu yüzden. bir de vatandaş o parçayı garanti kapsamında getirirse değiştirmek zorundayız. Kullanıcı hatası da olsa değiştiriyoruz. Bir kariyerimiz var. Kötü reklâm yaptırmayız kendimiz hakkında. Eğer vatandaş Çin malı istiyorsa, bizde daha ucuz mallar da var ama ben tamir ettiğim hiç bir araçta müşterime tavsiye etmiyorum.”

Orijinali 85, Çin Malı 35 TL

Sanayi Sitesi'ndeki esnaflardan cıvata, yağ ve yedek parça işi ile uğraşan Şevki Güngör de, birbirinin aynısı gibi gözüken iki parçayı göstererek, birinin 85, diğerinin 35 Lira olduğunu, ucuz olanın Çin Malı olduğunu vurguladı. Güngör, kendisinin Çin malı parça satmadığını ancak müşteriye aradaki farkı anlatmak için elinde bulundurduğunu belirtti.

Veresiye sıkıntısı

Tornacı Altay Dinç ise, kendi müşterilerinin dışarı gitmediğini ancak mesleğinde dışarı giden müşteri olmadığını ama piyasadaki durgunluktan dolayı esnafın sıkıntıda olduğunu, satışların da veresiye yapıldığını ifade etti.

Müşteri, borçlu olduğu esnafa gidemiyor

Sarıkaya Sanayi Sitesi Başkanı Cengiz Yazır ise, müşterilerin esnafa olan borcunu ödeyemedikleri için Sorgun'a gitmek zorunda kaldıklarını söylüyor. Alışverişlerin veresiye yapılmasının sorun teşkil ettiğine işaret eden Yazır, “Vatandaş burada bir esnafa borçlu. Borcunu vermemek için Sorgun’a gidiyor. Burada oto boyacısına borcu varsa, buraya hiç uğramıyor. Boyacı zarar gördüğü gibi, elektrikçi, yağcı, cıvatacı, her esnaf zarar görüyor. Bu yazın sonunda sanayi esnafı kendini toparlar sanıyoruz” diye konuştu.

Esnaf perişan

Plastik kapı pencere işi yapan Emin Bağartur da, sanayi esnafının maddî açıdan sıkıntılı olduğunu belirterek, “Çoğu esnafımızın elektriği, suyu kesik. Teşvik de kalkıyor, ne yapacağımız bilemiyoruz” dedi.