22 Ekim 2009 Perşembe

Basın, jeotermal meselesini 1 yıl sonra fark etti

Haber – Analiz / Sürur Öztürk

Yozgat Muhabir’in 1 yıl önce değişik tarihlerde yayınladığı 6 haberle gündeme taşıdığı “Sarıkaya’daki jeotermal meselesi”, İHA’nın bu ay içerisinde servise koyduğu 3 haberden sonra Yozgat Merkez Medyası’nda yeni yeni gündeme gelmeye başladı. Bu durum, “Yozgat Merkez Medyası 1 yıldır neredeydi?” sorusunu da gündeme getiriyor.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde, “yeraltındaki sıcak su kaynaklarının, konutların ısıtılmasında kullanılması” konusunda en az 1 yıldan bu yana ciddi sıkıntılar yaşanıyor.

Yaşanan sıkıntı, sadece Sarıkaya ilçesinde yaşayan Yozgatlıları değil, bütün Yozgatlıları ilgilendiriyor. Çünkü, sıcak su kaynaklarının konutların ısıtılmasında kullanılması sonucunda, kalkınmak için turizme ve jeotermal enerjiye bel bağlamış olan Yozgat’ın tamamı için önem taşıyan Sarıkaya Kaplıcaları’nın sularında soğuma meydana geldi.

Fakat, -sıkı durun- bu durum yeni değil, en az 1 yıl önce ortaya çıktı. Yozgat Muhabir, geçen yıl bu konuda değişik tarihlerde 6 ayrı haberle, konuyu gündeme taşımıştı. Yozgat Muhabir’in geçen yıl bu konuda yayınladığı haberlerin yayın tarihleri ve başlıkları şöyle:

- 28 Ekim 2008 Salı: “Sarıkaya’da Kalorifer-jeotermal tartışması büyüyor”

- 2 Kasım 2008 Pazar: “Jeotermalde ‘görevi ihmal’ mi var?”

- 6 Kasım 2008 Perşembe: “Mecit Muş, jeotermal tartışması konusunda basın toplantısı düzenleyecek”

- 7 Kasım 2008 Cuma: “Kaplıcaların suyu soğuyor, tartışma ısınıyor
Mecit Muş’tan Yozgat gündemini sarsacak sorular”

- 11 Kasım 2008 Salı: “Jeotermal ısıtmanın kaplıca sularını soğuttuğu doğrulandı: Belediye su takviyesine başladı”

- 29 Aralık 2008 Pazartesi: “Muş, yeni bir jeotermal dosyasıyla Erbir’i sarsacak”

Ne var ki, Yozgat Merkez Medyası, o tarihlerde konuyla hiç ama hiç ilgilenmedi. Konuyu gündeme getiren kişi ise, 29 Mart seçimlerinde MHP Sarıkaya Belediye Başkanı Adayı Mecit Muş’tu. Mecit Muş, “jeotermal enerji” konusunda yaşanan sıkıntılardan dolayı, AK Partili Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’i suçluyor, ciddi iddiaları dile getiriyordu. Bu bile, MHP eğilimi ağır basan Yozgat Merkez Medyası’nın konuya ilgi göstermelerini sağlamaya yetmedi…

Ne zaman ki İhlas Haber Ajansı (İHA) bu yıl bu ay içerisinde 3 haberi servise koydu, Yozgat Merkez Medyası, konuyu gündemine almaya başladı. Kötü mü oldu? Hayır, elbette iyi oldu. Bu önemli bir konuydu ve kamuoyunun gündemine gelmesi gerekiyordu. İHA ismini kaydetmemin sebebi, Yozgat Merkez Medyası’nın ajans haberlerine olan bağımlılığına işaret etmek. Bütün gazetelerin neredeyse aynı haberlerle dolu oluşuna, mahallî basının “özel haber” yapmak gibi bir çabasının olmayışına dikkat çekmek…

Maksadım, “Yozgat Merkez Medyası’nın şimdi yayınladığı haberleri Yozgat Muhabir 1 yıl önce yayınlamıştı” vurgusu yaparak böbürlenmek ve ukalâlık yapmak değil. Maksadım, Yozgat Merkez Medyası’ndaki gazetecilerin “özeleştiri”, okuyucularının da “sorgulama” yapmalarına kapı aralamak.

Bir gazeteci kimliğiyle değil, sade bir vatandaş, sıradan bir gazete okuyucusu ve sıradan bir Yozgatlı olarak sormak istiyorum:

Yozgat Merkez Medyası, 1 yıldır neredeydi? Siyasetçileri “Saat kulesi siyaseti” yapmakla, yani merkez ilçenin dışına çıkamamakla suçlayan gazeteciler, aynı durumun Yozgat Merkez Medyası için de geçerli olduğunu düşünüyorlar mı? Yozgat Merkez Medyası, gelişmeleri 1 yıl geriden mi takip ediyor? Konunun 1 yıl boyunca görmezden gelinmiş olması, gazetecilik açısından ciddi bir zaafiyet değil midir? Şimdiki zamanlamanın siyasî bir sebebi var mıdır?

Ben, “Sarıkaya’daki jeotermal enerji meselesi”nin bütün boyutlarıyla tartışılmasından yanayım. Sorumluların hataları varsa elbette ortaya çıkmalı; ama Yozgat Merkez Medyası, kendisini de hesaba çekmeli, “özeleştiri” yapabilmeli, “Saat Kulesi gazeteciliği” sorgulanmalı… Çünkü bu konu sadece Sarıkaya’nın değil, bütün Yozgat’ın meselesi… Ayrıca, sadece ekonomi konusu değil, aynı oranda bir “basın sorunu”…