23 Temmuz 2009 Perşembe

MHP ne güne duruyor?

Haber – İnceleme / Sürur Öztürk

İhlas Haber Ajansı’nın, mahallî internet sitelerinde “Sarıkaya Belediyesi çalışmıyor” başlığıyla yayınlanan haberini görünce, “Nihayet muhalefetten somut bir eleştiri çıktı” diye düşünüp, “Bakalım mevzu neymiş” merakıyla okudum.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sarıkaya İlçe Başkanı Murat Dulda, Sarıkaya Jeotermal A.Ş.’nin 3 milyon TL’ye yakın borcu olduğunu ileri sürerek, “Sarıkaya’ya gerçekten 3 milyon Liralık yatırım yapıldı mı? Bu paralar nereye harcandı?” diye sormuş. Dulda, “Bunun araştırılması lâzım” diye de ilâvede bulunmuş.

Dulda’nın, “Bunun araştırılması lâzım” cümlesini okuyunca, kendi kendime “E araştırın o zaman… Siz ne güne duruyorsunuz?” diye sormaktan kendimi alamadım.

Zira, Sarıkaya’nın eski belediye başkanlarından ve 29 Mart seçimleri öncesinde MHP Sarıkaya Belediye Başkanı Adayı Mecit Muş da, Jeotermal Enerji A.Ş. hakkında son derece ciddi bazı iddiaları dile getirmiş, bu iddialar Yozgat Muhabir’de de ayrıntılı olarak yayınlanmıştı. Mecit Muş, 29 Mart seçimlerini 186 oy farkla kaybedince, bu iddiaların peşine düşen de olmadı. Ne MHP konuyu takib etti, ne Sarıkaya gazeteleri, ne de Yozgat merkez medyası…

Oysa, Mecit Muş’un iddiaları ciddi iddialardı. Mecit Muş, Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’in, ilçede Jeotermal ısıtma işlerini yürüten “Sarıkaya Jeotermal Isıtma Yatırım ve İşletme A.Ş.”nin maaşlı “Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı” olduğunu hatırlattıktan sonra, Erbir’in bazı uygulamalarıyla şirketin haksız kazanç temin etmesine sebep olduğunu ve halkı soydurduğunu iddia etmişti. Benim takib edebildiğim kadarıyla, Başkan Erbir bu iddialara cevap vermedi. Mecit Muş, Belediye Başkanı Erbir’in hataları sebebiyle Sarıkaya kaplıcalarının suyunun niteliklerini kaybetmeye başladığını ve sıcaklığının giderek düştüğünü de iddia etmiş, Muş’un bu iddiası, Belediye’nin apar topar bazı tedbirler almasıyla da doğrulanmıştı.

Şimdi de, MHP Sarıkaya İlçe Başkanı Murat Dulda, Sarıkaya Jeotermal A.Ş.’nin 3 milyon TL’ye yakın borcu olduğunu ileri sürerek, “Sarıkaya’ya gerçekten 3 milyon Liralık yatırım yapıldı mı? Bu paralar nereye harcandı?” diye soruyor.

Bence, siyasî temsilciler bu tür iddiaları dile getirmeden önce, ciddi ve titiz araştırmalar yapmalılar. Konuya önce kendileri vakıf olmalılar ki, kamuoyuna da açıklayabilsinler. Bir iddiayı ortaya atıp, iddialarını ispatlayan deliller ya da veriler sunamazlarsa, halk onların “çamur at izi kalsın” siyaseti yaptığını düşünür ve iddia sahipleri inandırıcılıklarını, güvenilirliklerini, itibarlarını kaybedebilirler.

Sarıkaya Jeotermal Isıtma Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin % 60 hissesi Orme A.Ş.’ye, % 11 hissesi Yozgat İl Özel İdaresi’ne, % 11 hissesi Sarıkaya Belediyesi’ne, % 14 hissesi Orhan Şükrü Mertoğlu’ya, % 2 hissesi Fatih Murat Mertoğlu’ya, % 2 hissesi de Tevfik Kaya’ya ait.

Sarıkaya “Yöre Haber” gazetesinin haberine göre, Sarıkaya Jeotermal A.Ş., bir süre önce iflas başvurusunda bulunmuş. Başvuruda bulunan da, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan Yozgat Valisi Amir Çiçek’in avukatı. MHP, bu konuları araştırdı mı? Murat Dulda, gündeme getirdiği konuya vakıf mı? Konunun taraflarıyla görüşme yaptı mı? En azından, bu konuda bilgi ve belge sahibi olan Mecit Muş’tan bilgi aldı mı?