4 Eylül 2008 Perşembe

Yozgat Müzesi Müdürlüğü, tarihî Hamam’ın diğer kalıntılarını da ortaya çıkarmak için harekete geçti

Yozgat Müze Müdürlüğü, Sarıkaya ilçesinde bulunan Roma dönemine ait ''Kral Kızı Hamamı''nın diğer kalıntılarının da ortaya çıkartılması amacıyla izin talebinde bulundu. Sarıkaya ilçe merkezinde, tarihten günümüze kadar korunabilen sadece bir surun kaldığı tarihî Roma Hamamı kalıntılarının diğer bölümlerinin yerleşim alanlarının altında kaldığı belirtildi. Korunabilen tarihi hamam kalıntısı sur ise, çevresine yapılan otel, motel ve kaplıca tesislerinin ortasında ayakta durmaya çalışıyor. Sur üzerinde bulunan musluklardan akan sıcak su ile ilçe halkı abdest alıyor.

Yozgat Müze Müdürlüğü, tarihî Roma Hamamı kalıntılarının toprak altından çıkartılıp, turizme kazandırılması amacıyla bölgede temizleme çalışması yapmak üzere bakanlığa izin talebinde bulundu. Anıtlar Yüksek Kurulu'nun onay vermesi hâlinde kalıntıların bulunduğu bölgede temizleme çalışmaları yapılıp, tarihî hamamın kalıntılarının yerleri tespit edilecek, daha sonra da kazı çalışmaları gerçekleştirilecek.

Tarihî hamamın efsanesi

Kayseri'de oturan Roma Krallarından birinin kızı amansız bir hastalığa yakalanır. Kral, kızını bir çok hekime götürür, tedavisi için her şeyi yapar; ama güzelliği dillere destan bu kızın derdine çare bulunamaz. Kızın hastalığı gün geçtikçe ilerlemekte, kız artık yürüyemez bir hale gelmektedir. Ayakları tutmamaktadır, dizleri küt olmuştur. Bu günkü adıyla kızın hastalığı romatizmadır. O günlerde Sarıkaya sazlık ve bataklıktır. Sıcak suyun olduğu yerde küçük bir gölet oluşmuştur. Balçık hâlinde çamurlu bir hamamdır burası. Kral küçük kızını son çare olarak bu sıcak suyun bulunduğu yere gezsin diye gönderir. Artık ömrünün sayılı günlerini yaşayan zavallı kız, avunmak için bir çamurlu gölet kenarında dolaşmakta, zaman zamanda arkadaşlarıyla çamurlara girmektedir. Gezmek ve avunmak için girdiği çamurlar ve sıcak su kıza iyi gelir. Bir müddet burada kalır, gün geçtikçe kızın hastalığı iyi olmaya başlar. Küt dizleri açılır, yavaş yavaş yürümeye, adım atmaya başlar. Sonunda tamamen iyileşen güzel kızın sıcak su sayesinde iyileştiği anlaşılır.

Bunun üzerine kızın babası Kral, buraya mermerden bir havuz yaptırır. Etrafını kesme büyük taşlarla çevittirir. Önceleri kimsenin olmadığı bu havuzun çevresinde bir şehir oluşur. Kralın kızının adı bu yeni şehre verilir. 70 bin nüfuslu bu şehrin adı ''Oper'' veya ''Hoperi''dir. Şehrin ulaşımı ise Sarıkaya'nın Beştepeler mevkinden geçen Yozgat ve Kayseri şoselerinden sağlanmaktadır. Bu büyük şehir, bir deprem sonucu yok olmuştur. Sadece hamamların olduğu yer kalmıştır.

O tarihten günümüze kadar da Sarıkaya'daki termal kaynaklar hastalara şifa dağıtmaya devam etmektedir.

(Kaynak: İleri Gazetesi)