7 Şubat 2011 Pazartesi

Akbucaklılar dernek kurmaya hazırlanıyorlar

Yozgat’ın Sarıkaya İlçesi’ne bağlı Akbucak Köyü doğumlu Yozgatlılar, dernek kurmaya hazırlanıyorlar.

Avukat İlhan Öztürk’ün girişimiyle 23 Ocak’ta İstanbul’un Esenler İlçesi’nde düzenlenen 1. Arabaşı Şenliği’nde bir araya gelen Akbucaklılar, köylüleriyle hasret giderdiler.

Programa katılan emekli Vali Refik Aslan Öztürk, insanların kültürleriyle ve hatıralarıyla zenginleştiklerini belirterek, “Bulunduğunuz yerde bahtiyâr olunuz ama köyünüzü unutmayınız” dedi.

Derneğin kuruluşu için her şey hazır

1. Arabaşı Şenliği’nde davetlilere hitaben bir konuşma yapan Avukat İlhan Öztürk, ileriki aylardan birinde, Türkiye’nin farklı şehirlerinde yaşayan Akbucaklıları bir araya getirmek amacıyla Akbucak’ta geniş katılımlı bir piknik düzenlemeyi düşündüklerini söyledi. Öztürk, bu tür geniş çaplı organizasyonları gerçekleştirmek amacıyla bir dernek kurmayı planladıklarını belirterek, “Dernek tüzüğü gibi gerekli bütün evraklar hazır, şu anda elimde. ‘Haydi başlayalım’ dediğimiz zaman, 7 tane imzayı alıp bu işe başlayabiliriz. Bu, talebe bağlı” dedi. Öztürk, şunları söyledi:

akbucak.com ve Facebook sayfası yayında

“Derneğimizin kurulması ve dernek aracılığıyla nelerin yapılabileceği hususunda sizlerin görüş ve önerileri önem taşımaktadır. Çünkü kurulacak dernek hepimizin derneği olacaktır. Bu arada, köyümüzün internet sitesi olan akbucak.com da faaliyete geçmiştir. Siteyi kuran Murat Kaya kardeşimize teşekkür ediyoruz. Ayrıca, Facebook’ta kurduğu Akbucak Köyü paylaşım sitesiyle köylülerimiz arasındaki iletişimi sağlayan Süleyman Akarsu’ya, Dilek Karaca’ya; şiir, yazı, türkü gibi güzel şeyleri bizlerle paylaşan değerli üyelerine de ayrıca teşekkür ediyoruz.

Vefat etmiş Akbucaklılar için hatim indirildi

Burada toplanmamızın bir başka amacı da, hatıralarımızla birlikte tüm geçmişlerimizi de yâd etmektir. Birbirimizi sarıp kucakladığımız gibi, geçmişlerimizi de unutmadan, onları da kucaklamayı düşünüyoruz. Bu vesile ile yılda en az bir hatim indirmek, hatimin sevabını, köyümüzden ahrete göç eden tüm köylülerimize, sevdiklerimize, akrabalarımıza hediye etmek istedik. Köyümüzden değişik ailelere hatimler dağıtmaya çalıştık ve bu şekilde de bir hatim tamamlanmış oldu.”

İlhan Öztürk, hatim duası ederek konuşmasını tamamladı.

Öztürk’ün ardından söz alan emekli Vali Refik Aslan Öztürk de, Akbucaklıları bir arada görmekten büyük bir gurur ve mutluluk duyduğunu belirterek, “Görevim gereği çok konuşma yaptım ama burada dilim sanki lâl oldu” dedi. Refik Aslan Öztürk, şöyle konuştu:

İnsan, kültürüyle, hâtırâlarıyla zengindir

“Birlikte büyüdüğümüz, birlikte okuduğumuz, birlikte tarlada, toprakta çalıştığımız arkadaşlarımızın geçim derdine düşüp Ankara’ya, İstanbul’a, İzmir’e gidip, geleceklerini sizin gibi nesillere emanet etmelerinin hayırlı olmasını diliyorum. Bulunduğunuz yerde bahtiyâr olunuz ama İlhan’ın dediği gibi, köyünüzü unutmayınız. Yaş biraz daha kemâle erdikçe, ‘keşke benim mezarım da Akbucak’ta olsa’ diye tutturuyoruz. İnsanlar, yaşadığı kültürle, yaşadığı hatırâlarla zengindir, varlıklıdır. Köyümüz, her şeye rağmen, yoksul kalmışsa bile kalkınması lâzım. O da yeni görüşlerle, yeni fikirlerle mümkün olacaktır. Aksi halde, dünya değişiyor, bilim değişiyor, görgüler değişiyor, ama köyüm fakir kalıyor, taşı toprağı insansız kalıyor, hayvansız kalıyor… Böyle olursa, ne Türkiye’nin kalkınması sağlıklı olur, ne de köyümüzün kalkınması sağlıklı olur.”

Konuşmasının sonunda, Arabaşı Şenliği’nin düzenlenmesinde emeği geçenlere sonsuz teşekkür eden emekli Vali Refik Aslan Öztürk, “Bu gün burada kurulan sofranızın bereketli olmasını, ailelerinizle beraber buralarda bahtiyâr olmanızı bütün kalbimle diliyorum. Sizin şahsınızda köyümüzün bütün insanlarına engin saygılarımı, iyilik dileklerimi arz ediyorum. Eksik olmayın” dedi.

Programda daha sonra davetlilere Yozgat’ın en ünlü mahallî yemeklerinden arabaşı ikram edildi. Davetliler, yemek boyunca köylüleri ile sohbet ettiler. (Yozgat Muhabir)