19 Aralık 2009 Cumartesi

Yozgat’ı devlet düşmanı gibi gösteren film sponsor bulamamış, İleri gazetesi de bu duruma üzülmüş!..

Yorum – Sürur Öztürk

Yozgat’ta günlük olarak yayınlanan İleri gazetesinin bu günkü manşet haberini okuyunca, bilerek ya da bilmeyerek, farkında olarak ya da olmayarak Yozgat düşmanlığı yapanlara Allah akıl fikir versin demekten kendimi alamadım.

İleri gazetesinin “Yozgat isyanını anlatan film sponsor bulamadı” başlıklı manşet haberine göre, Yönetmen Faik Ahmet Akıncı, “Şehit Kubilay” ismiyle bir filim çekmiş. Filimde, Şeyh Sait isyanı, Anzavur isyanı ve Menemen olaylarının yanı sıra, Yozgat isyanları da anlatılıyormuş.

Yönetmenin söylediklerini okuyunca, filimde Yozgat’ın da “Cumhuriyete karşı ayaklanan” bir şehir olarak yansıtıldığını anlıyorsunuz. Yönetmen Akıncı, “Filmde yalnızca Kubilay’ı değil, cumhuriyete karşı başka ayaklanmaları da anlatıyoruz” diyor ve Yozgat’taki isyanları da bu ayaklanmalar arasına alıyor.

Yönetmen Akıncı’nın sözlerinin devamında, siyasî maksadı da ortaya çıkıyor. Akıncı, “O gün o isyanların içinde yer alan insanların neredeyse tamamının torunu bugün mecliste milletvekili” diyor; başvurduğu kişilerin sponsor olmaktan çekinmelerini de buna bağlıyor.

Akıncı böylelikle, milletin meclisindeki seçilmiş milletvekillerini de ‘hain’ durumuna düşürmek istiyor. Keşke o milletvekillerinin isimlerini de sıralasaydı da, milletvekilleri de yönetmene cevap verme imkânı bulsalardı.

Filmin yönetmeni Faik Ahmet Akıncı, çektiği bu filme 3 yıldır bir sponsor; yani filme maddî destek sağlayacak, filmin masraflarını karşılayacak bir kurum ya da kuruluş bulamamış.

Anlaşılıyor ki, Yozgat’ın İleri gazetesi de bu duruma çok üzülmüş. Vah vah vah!.. Ne olmalıydı yani? Türkiye’nin son derece hassas bir dönemden geçtiği, provokasyonların tırmandırıldığı, Yozgat’ın ise kalkınmak, kendisini Türkiye’ye en iyi şekilde tanıtmak çabası gösterdiği bir dönemde, Yozgat’ı da “Cumhuriyet’e karşı ayaklanan bir şehir” olarak beyaz perdeye yansıtan bir filme herkes destek mi vermeliydi?

Ne diyeyim? İleri gazetesinin bu günkü manşet haberini okuyunca, ‘Bilerek ya da bilmeyerek, farkında olarak ya da olmayarak Yozgat düşmanlığı yapanlara Allah akıl fikir versin’ demekten kendimi alamadım… Allah akıl fikir versin…