23 Temmuz 2009 Perşembe

MHP ne güne duruyor?

Haber – İnceleme / Sürur Öztürk

İhlas Haber Ajansı’nın, mahallî internet sitelerinde “Sarıkaya Belediyesi çalışmıyor” başlığıyla yayınlanan haberini görünce, “Nihayet muhalefetten somut bir eleştiri çıktı” diye düşünüp, “Bakalım mevzu neymiş” merakıyla okudum.

Milliyetçi Hareket Partisi (MHP) Sarıkaya İlçe Başkanı Murat Dulda, Sarıkaya Jeotermal A.Ş.’nin 3 milyon TL’ye yakın borcu olduğunu ileri sürerek, “Sarıkaya’ya gerçekten 3 milyon Liralık yatırım yapıldı mı? Bu paralar nereye harcandı?” diye sormuş. Dulda, “Bunun araştırılması lâzım” diye de ilâvede bulunmuş.

Dulda’nın, “Bunun araştırılması lâzım” cümlesini okuyunca, kendi kendime “E araştırın o zaman… Siz ne güne duruyorsunuz?” diye sormaktan kendimi alamadım.

Zira, Sarıkaya’nın eski belediye başkanlarından ve 29 Mart seçimleri öncesinde MHP Sarıkaya Belediye Başkanı Adayı Mecit Muş da, Jeotermal Enerji A.Ş. hakkında son derece ciddi bazı iddiaları dile getirmiş, bu iddialar Yozgat Muhabir’de de ayrıntılı olarak yayınlanmıştı. Mecit Muş, 29 Mart seçimlerini 186 oy farkla kaybedince, bu iddiaların peşine düşen de olmadı. Ne MHP konuyu takib etti, ne Sarıkaya gazeteleri, ne de Yozgat merkez medyası…

Oysa, Mecit Muş’un iddiaları ciddi iddialardı. Mecit Muş, Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir’in, ilçede Jeotermal ısıtma işlerini yürüten “Sarıkaya Jeotermal Isıtma Yatırım ve İşletme A.Ş.”nin maaşlı “Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı” olduğunu hatırlattıktan sonra, Erbir’in bazı uygulamalarıyla şirketin haksız kazanç temin etmesine sebep olduğunu ve halkı soydurduğunu iddia etmişti. Benim takib edebildiğim kadarıyla, Başkan Erbir bu iddialara cevap vermedi. Mecit Muş, Belediye Başkanı Erbir’in hataları sebebiyle Sarıkaya kaplıcalarının suyunun niteliklerini kaybetmeye başladığını ve sıcaklığının giderek düştüğünü de iddia etmiş, Muş’un bu iddiası, Belediye’nin apar topar bazı tedbirler almasıyla da doğrulanmıştı.

Şimdi de, MHP Sarıkaya İlçe Başkanı Murat Dulda, Sarıkaya Jeotermal A.Ş.’nin 3 milyon TL’ye yakın borcu olduğunu ileri sürerek, “Sarıkaya’ya gerçekten 3 milyon Liralık yatırım yapıldı mı? Bu paralar nereye harcandı?” diye soruyor.

Bence, siyasî temsilciler bu tür iddiaları dile getirmeden önce, ciddi ve titiz araştırmalar yapmalılar. Konuya önce kendileri vakıf olmalılar ki, kamuoyuna da açıklayabilsinler. Bir iddiayı ortaya atıp, iddialarını ispatlayan deliller ya da veriler sunamazlarsa, halk onların “çamur at izi kalsın” siyaseti yaptığını düşünür ve iddia sahipleri inandırıcılıklarını, güvenilirliklerini, itibarlarını kaybedebilirler.

Sarıkaya Jeotermal Isıtma Yatırım ve İşletme A.Ş.’nin % 60 hissesi Orme A.Ş.’ye, % 11 hissesi Yozgat İl Özel İdaresi’ne, % 11 hissesi Sarıkaya Belediyesi’ne, % 14 hissesi Orhan Şükrü Mertoğlu’ya, % 2 hissesi Fatih Murat Mertoğlu’ya, % 2 hissesi de Tevfik Kaya’ya ait.

Sarıkaya “Yöre Haber” gazetesinin haberine göre, Sarıkaya Jeotermal A.Ş., bir süre önce iflas başvurusunda bulunmuş. Başvuruda bulunan da, şirketin Yönetim Kurulu Başkanı olan Yozgat Valisi Amir Çiçek’in avukatı. MHP, bu konuları araştırdı mı? Murat Dulda, gündeme getirdiği konuya vakıf mı? Konunun taraflarıyla görüşme yaptı mı? En azından, bu konuda bilgi ve belge sahibi olan Mecit Muş’tan bilgi aldı mı?

21 Temmuz 2009 Salı

Esnaf 60 bin TL ödeyerek destek verirse,
Sarıkaya’ya 4 katlı iş merkezi kurulacak

Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, esnafların 60’ar bin TL yatırması hâlinde, ilçeye 4 katlı bir iş merkezi inşa etmeyi planladıklarını bildirdi. Başkan Erbir, böylece ilçe merkezindeki işyerlerinin de bu modern iş merkezine taşınmış olacağını söyledi.

Yaklaşık olarak 3 milyon 500 bin Liraya malolacağı hesaplanan 4 katlı iş merkezinde, 60-70 araçlık otopark da yer alacak.

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesi Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, Belediye Düğün Salonu’nda ilçe esnafıyla bir araya gelerek, seçim vaatleri arasında yer alan iş merkezi projesi hakkında bilgi verdi.

Başkan Erbir, bin 500 metrekare alan üzerine inşa etmeyi planladıkları 4 katlı iş merkezinde, 40, 50 ve 60 metrekarelik toplam 60 işyeri bulunacağını söyledi. İş merkezinde 70 araçlık bir otoparkın da yer alacağını belirten Erbir, binanın zemin katında market, kasap, manav; yarı açık teras katında ise restoran, kafeterya ve çocuk oyun alanları bulunacağını kaydetti. Erbir, iş merkezinin diğer katlarında giyimden kuyumcuya kadar çeşitli alanlarda faaliyet gösterecek işyerlerinin yer alacağını söyledi. Erbir, “Halkımızın alışveriş için geldiği binanın bodrumuna araçlarını park edip, asansörle istediği kata çıkıp alışverişini yaptıktan sonra, terasında yemek yiyip dinlenebilecekleri bir iş merkezi yapmayı planlıyoruz” dedi.

Projenin yaklaşık olarak 3 milyon 500 bin Liraya malolacağını belirten Erbir, “Projenin finansmanı, ortak olmak isteyen esnaflardan karşılanacak. İsteyen vatandaşlar iş merkezinden kendisine iş yeri alabilecekler. Projenin yapılabilmesi için her katılımcının en az 60 bin TL yatırmış olması gerekecektir” dedi.

16 Temmuz 2009 Perşembe

Sarıkaya’da trafik kazası: 1 ölü 4 yaralı

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde virajı alamayarak şarampole yuvarlanan otomobildeki 1 kişi hayatını kaybetti, 4 kişi de yaralandı.
Sarıkaya’dan Boğazlıyan istikametine gitmekte olan İlyas K. (53) yönetimindeki 34 UY 8020 plakalı otomobil, Tepedoğan Köyü yakınlarında virajı alamayarak şarampole yuvarlandı.

Kazada otomobilde bulunan Sultan K. (71) olay yerinde hayatını kaybederken, İbrahim K. (81), Neriman K. (49), Buket K. (13) ve otomobilin sürücüsü İlyas K. yaralandı.

Yaralılar Sarıkaya Devlet Hastanesi’ne kaldırılarak tedavi altına alındı.

15 Temmuz 2009 Çarşamba

Sarıkaya Belediyesi, metruk binaları yıkıyor

Yozgat’ın Sarıkaya Belediyesi, ilçedeki eski ve metruk binaları yıkıyor, cadde ve sokaklara da parke taşı döşüyor.

Sarıkaya Belediyesi, ilçede bulunan harabeye dönmüş binaları sahiplerinin rızasını alarak yıkıyor. Sarıkaya Belediye Başkanı Ali Osman Erbir, modern bir ilçe inşa etme gayretlerinin aralıksız sürdüğünü belirterek, ilçede çirkin görüntü oluşturan hiçbir bina bırakmayacaklarını söyledi.

Birçok yerde yıkım işlemlerinin emniyet güçlerinin desteği ile yapıldığını belirten Erbir, “İlçemizde ise yıkımlar mal sahiplerinin de katılımı ile yapılmaktadır. Halkımız iyi olan her işe onay veriyor. Bizlere bu yönde verdikleri destekten dolayı kendilerine teşekkür ediyoruz” dedi.

Eski yapıların ortadan kaldırılması ile birlikte ilçede önemli bir rahatlama meydana geldiğini ifade eden Erbir, “Yıktırılan binaların olduğu bölgelerde caddelerimizi genişletiyoruz. Yollarımızı ve kaldırımları yeniliyoruz. İlçemizi modern bir görüntüye kavuşturmaya çalışıyoruz” diye konuştu.

13 Temmuz 2009 Pazartesi

Yüksek okul için Millî Emlâk’tan cevap bekliyoruz

Yozgat Bozok Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. İnci Varinli, Sarıkaya ilçesine Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Meslek Yüksek Okulu yapılması için 200 dönümlük arazi belirlediklerini, ilçe belediyesinden de izin alındığını kaydetti. Prof. Varinli, arazinin Bozok Üniversitesi’ne tahsis edilmesi için Millî Emlâk Genel Müdürlüğü’nden onay beklediklerini söyledi.

Sarıkaya Gazetesi’nin haberine göre, yüksek okulun yerleşim planının devam ettiğini belirten Prof. Varinli, şunları söyledi:

“Daha önce yaptığımız yer tespitine göre yaklaşık 200 dönümlük alanını kampus alanı olarak belirledik. Sarıkaya Belediyesi’nden izin çıktı. Biz de, ‘Bu alan Yüksek Okul için uygundur’ diye Millî Emlâk Genel Müdürlüğü’ne yazı yazdık. Bürokrasi olunca işler yavaş oluyor; biz şu an Millî Emlâk’tan arsanın bize tahsis edilmesini bekliyoruz.”

Varinli, gazeteye yaptığı açıklamada, lojmanıyla, yurduyla, sosyal ve spor tesisleriyle modern, merkezî bir yerleşkenin oluşumu neticesinde açılacak olan Fizik Tedavi ve Rehabilitasyon Meslek Yüksek Okulu’nun cazibe merkezi olacağını söyledi.

Kadın kıyafeti giyerek gizlenen zanlı yakalandı

Yozgat’ın Sarıkaya ilçesinde, adam öldürmeye tam teşebbüs ve yaralama suçundan 4 yıldır aranan ve kadın kıyafeti giyerek gizlendiği belirlenen zanlı, yakalandı.

Sarıkaya ilçesinin Köprücek Köyü’nde rutin kontrollerini yapan jandarma, kendilerini görünce gizlenmeye çalışan kadının durumundan şüphelenerek, yanına gitti. Jandarma, bu kişinin yüzünü görebilmek için, yüzünün bir bölümünü de örten başındaki yemeniyi açmasını istedi. Örtü yere düşünce, jandarma ekibi, kadın kıyafeti giymiş kişinin bir erkek olduğunu farketti.

Zanlının yapılan kimlik kontrolünde 43 yaşındaki F.A. olduğu belirlendi ve bilgisayarda yapılan sorgulamada gerçek ortaya çıktı.

F.A’nın, 2005’te “adam öldürmeye tam teşebbüs ve yaralama” suçunu işledikten sonra kaçtığı, 20 Kasım 2005’te ise Sarıkaya Sulh Ceza Mahkemesi tarafından hakkında arama kararı çıkarıldığı belirlendi.

Bugüne kadar kadın kıyafeti giyerek kendisini gizleyen F.A’nın evinin bahçesinde yapılan aramada, esrar yapımında kullanılan 102 kök dişi Hint keneviri bulundu.

Zanlı F.A., gözaltına alındı. Olay hakkında soruşturma başlatıldı.

(Kaynak: milliyet.com.tr)